· 

Hrvatska u Schengenu-da ili ne?

 

Schengen je podrucje slobodnog kretanja gdje su ukinute kontrole granica za putnike.

 

Država koja želi biti dio Schengenskog prostora mora biti u stanju potpuno provoditi šengenski zakonik, što uključuje kontrolu granica na kopnu, moru i u zračnim lukama, izdavanje viza, policijsku suradnju i zaštitu osobnih podataka. Također mora biti uvezana u Schengenski informacijski sustav (SIS), najrašireniji i najveći sustav razmjene informacija o sigurnosti i upravljanju granicama u Europi.

Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni, objavila je Komisija u priopćenju. Komisija dodaje da će Hrvatska trebati nastaviti primjenjivati sve sadašnje aktivnosti, posebice, upravljanje na vanjskim granicama kako bi osigurala da ti uvjeti budu i dalje ispunjeni. Komisija također danas potvrđuje da Hrvatska nastavlja ispunjavati obveze povezane sa šengenskim pravilima, koje je preuzela tijekom pristupnih pregovora, dodaje se u priopćenju.

 

https://www.echr.coe.int/Documents/Handbook_asylum_HRV.pdf

 

Državljani EU-a i državljani onih zemalja koje su dio Schengenskoga područja i članovi njihovih obitelji imaju pravo ulaziti na teritorij država članica EU-a bez prethodne autorizacije. Mogu biti isključeni samo na osnovi javne politike, javne sigurnosti ili javnog zdravlja

U skladu s pravom EU-a državljani zemalja navedenih u Dodatku Uredbe o popisu viza (Uredba (EZ) br. 539/2001, vidi i izmjene i dopune) mogu pristupiti teritoriju EU-a s vizom izdanom prije ulaska. Dodatak Uredbi redovito se izmjenjuje i dopunjuje. Internetska stranica Europske komisije sadrži ažuriranu list potrebnih viza za Schengen područje19. Državljani Turske koji nisu podlijegali viznom režimu u vrijeme stupanja na snagu odredbi klauzule o mirovanju ne mogu biti podvrgnuti zahtjevu za vizom u državi članici EU-a.

 

https://www.echr.coe.int/Documents/Handbook_asylum_HRV.pdf

                           

Hrvatska je ulaskom u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja 2013. godine prihvatila cjelokupnu šengensku pravnu stečevinu

Europska komisija je zakljucila 22. listopada 2019. da je Hrvatska udovoljila svim tehnickim uvjetima za pristupanje schengenskom prostoru

Hrvatska je spremna preuzeti obavezu čuvanja europske vanjske granice u ime ostalih država šengenskog područja.

Za pristupanje je potrebna jednoglasna odluka u Vijeću Europske unije,

Ulazak u šengensko područje nije samo tehničko, već i političko pitanje, naročito u ocjeni borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Šengenski prostor ili Europa bez granica jedno je od najboljih dostignuća Europske unije i jedan od temelja europskog projekta.

Zahvaljujući šengenskoj zoni, građani mogu živjeti, studirati, raditi i provoditi svoje umirovljeničke dane bilo gdje u Europskoj uniji. Ovo pravo olakšava putovanja mnogim ljudima.

Članstvo u EU ne podrazumijeva i članstvo u Schengenu.

Migrantska kriza i teroristička prijetnja najveći su izazovi za funkcioniranje šengenskog prostora

 

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sto-je-uopce-taj-schengen-i-sto-hrvatskoj-donosi-zeleno-svjetlo-iz-bruxellesa-foto-20191023

 

Hrvatska jos nije u Schengenskom prostoru tako da smo pri ulasku u Sloveniju,tj. Scehnegnski prostor EU bili obavezni proci granicnu kontrolu tj. izaci iz autobusa i proci kontrolu osobnih iskaznica i putovnica. Takoder, na ulasku u Svicarsku imali smo kontrolu koja je trajala znatno krace. Iako su Slovenija, Austrija i Njemacka u schengenskom prostoru morali smo proci kontrolu.  

 

 

Write a comment

Comments: 0