· 

ERASMUS+

Durant els darrers dos anys, 80 alumnes d’Alemanya, Espanya, Croàcia i Suïssa, han tengut l’oportunitat de viatjar a n’aquests països i aprendre d’una manera molt diferent a la que estam acostumats. Tot això ha estat possible gràcies a Erasmus+.

El projecte s’anomena “The Image of the EU in the Post-truth Era” o “Imatge de la UE en l’Era de la Post-veritat” i ha estat finançat per l’Unió Europea per als alumnes alemanya, espanyols i croates. Però si Suïssa no hi forma part, com pot ser que participi al projecte? Això és perquè són un membre associat que ha estat subvencionat per movetia.

El projecte ha durat des de març del 2018 fins novembre del 2019.

Ens hem trobat quatre vegades, una a cada país, i cada cop ens hem centrat en coses diferents. Els temes principals han estat les fake news, les eleccions europees que es van dur a terme el passat maig i la relació entre Suïssa i la UE.

 

BRÜHL

La nostra primera reunió va ser a Brühl, el març del 2018. Hi vam estar una setmana parlant sobretot de fake news i aprenent a treballar al nostre blog i a la plataforma eTwinning. Vam fer activitats com visitar diaris, ràdios o televisions alemanyes i allà ens van explicar “Com dur a terme una investigació exhaustiva”. També vam haver d’aprendre a distingir els fets de la ficció. Un dia, vam visitar Brussel·les i el Parlament Europeu, on vàrem descobrir com funciona tot. Va ser realment interessant.

 

 BINISSALEM

La nostra reunió a Mallorca va ser exactament fa un any, per la qual cosa va tenir lloc el novembre de 2018. Aquesta reunió es va centrar en Fake News. Vam aprendre molt sobre xarxes socials, manipulació de mitjans de comunicació…, gràcies a moltes persones que van invertir el seu temps donant-nos alguns consells per aprendre a identificar les notícies falses.

Un exemple seria quan la policia de Barcelona, els Mossos, van venir i ens van donar les seves recomanacions sobre com evitar les notícies falses.

Un altre exemple podria ser quan un dels professors de l'institut de Binissalem va fer una exposició sobre com distingir informació i opinions. Va ser molt útil.

Gràcies a això, tot i que encara ens resulta difícil, hem rebut alguns consells per reconèixer i per allunyar-nos de les notícies falses.

 

ZADAR

La tercera trobada va ser a l’institut Vladimir Nazor de Zadar, del 31 de març al 6 d’abril del 2019. El primer dia a Croàcia, vam fer unes presentacions sobre la feina que haviem fet des de el darrer pic que ens vam veure a Binissalem. Dimarts i dijous vam assistir a diversos tallers que sobre la creació de notícies, escriptura de blocs, l’ètica de publicacions a les xarxes socials, les fake news i el seu impacte en el nostre pensament sobre la política. Dimecres vam anar a Zagreb, on vam visitar la Casa d’Europa i vam se4r rebuts per Branko Baričević, cap de la representació de la Comissió Europea a Croàcia. DIvendres vam fer el resum de la setmana que es va presentar al teatre local a la tarda.

 

LUZERN

Durant aquesta setmana de cinc dies, hem parlat principalment de la relació entre Suïssa i la Unió Europea. Ho vam fer mitjançant activitats. La primera va ser el dimarts que l’escola va organitzar una taula rodona amb alguns polítics suïssos: Lukas Blaser (JFDP), David Roth (Partit Socialista) i Christian Huber (JSVP), periodista: Jérôme Martinu i el president de l’EYP: Aurel Gautschi . Van debatre sobre algunes qüestions polítiques i es van plantejar principalment si Suïssa hauria de ser a la UE i per què. Després, van venir a les nostres taules i els hi vam fer preguntes.

Una altra activitat va ser el dimecres, quan vam visitar el Museu de la Comunicació de Berna. Allà els comunicadors van fer una presentació sobre la relació entre Suïssa i la UE i van parlar sobre les parts positives i negatives de la pertinença a la UE. També van explicar que tot i que Suïssa no es troba a la UE, està ubicat al centre d’Europa, i per tant, està implicada en qüestions polítiques, per la qual cosa han de pactar amb la UE.Hem après moltes coses sobre la Unió Europea i sobre com es poden trobar notícies falses. Hem fet molts amics durant el projecte i algunes connexions especials amb persones d'altres països. Ara som més crítics i independents que abans i ens ha ajudat a créixer com a persones. Ha estat una experiència increïble que no oblidarem mai! Gràcies a tots els que heu estat implicats i que ho heu fet possible!


Brühl (Març 2018)
Brühl (Març 2018)
Binissalem (Novembre 2018)
Binissalem (Novembre 2018)
Zadar (Abril 2019)
Zadar (Abril 2019)
Luzern (Novembre 2019)
Luzern (Novembre 2019)

Write a comment

Comments: 0